Jump to content

Blockchain overspoelt Patentbureau ( blockchain floods European Patent Registry Bureau)


Recommended Posts

Blockchain overspoelt het Europees Patentbureau

Patenten op blockchain-toepassingen groeien hard. De hype is voorbij, het echte werk lijkt te beginnen. APG wil nog dit jaar alle pensioenoverstappers in blockchain vangen.

Koritce, een 67-jarige boerin op een eiland in de Celebeszee bij Indonesië, sluit een kunststof zak waarop een lange reeks cijfers en letters is gedrukt. In de zak zit 148,4 kilo nootmuskaatnoten. De reeks op de zak staat ook in haar smartphone, die ze heeft ze gekregen van specerijbedrijf Verstegen in Rotterdam. Het is 31 december 2018, 11:18 uur precies. Ze drukt op de knop 'ok' en zet de zak klaar voor transport.

Bedrijven in betalingssystemen staan bovenaan de lijst van aanvragen voor patenten op blockchaintechnologie.Foto: Reuters

Met haar vingertop creëert de boerin het begin van een unieke softwarecode: de blockchain. Een soort digitaal paspoort, dat steeds langer wordt naarmate de zak verder op reis gaat. De noten komen bij een inkoper, bij een fabriek, bij een transporteur, en overal wordt een klein stukje code toegevoegd aan Koritce's blockchain. Via een openbare website van Verstegen kan de zak worden gevolgd.

Chinese opmars

Uiteindelijk zullen de noten als een potje bruine poeder in een supermarkt van Coop staan. Tegen die tijd is het al mei 2019. Een klant kan de QR-code scannen en informatie lezen over de reis. Met één kanttekening: Koritce's nootmuskaat is vermengd met die van 27 andere boeren op haar eiland, die ook leveren aan Verstegen.

Toepassingen van blockchain grijpen ongekend snel om zich heen. Dat blijkt uit analyses die het Europese patentbureau EPO maakt op verzoek van het Financieele Dagblad. Het aantal patenten dat wordt aangevraagd stijgt de laatste twee jaar spectaculair, en de aanvragen komen ook steeds vaker uit China (de EPO-databank bevat patenten uit de hele wereld). Hoewel het land niet bekend staat als voorvechter van intellectueel eigendom, heeft China in de periode 2008-2018 zo'n 40% van alle blockchainpatenten aangevraagd - zes keer zoveel als alle Europese landen samen.

Logistieke sector voorop

In het grote geheel van patentaanvragen valt blockchain nog niet op. Halverwege 2018 stond de teller op 2220, sinds het eerste patent dat in 2008 werd aangevraagd. Jaarlijkse krijgt de EPO 170.000 aanvragen uit alle sectoren. Maar het is al ruim 7 keer zoveel als in 2016.

Top-6 sectoren die blockchainpatenten aanvragen

Betalingssystemen 728

Cryptografie 447

Netwerkbeveiliging 319

Computerbeveiliging 251

Financiering, verzekering, belasting228

E-commerce 190

Verreweg de meeste patenten die op dit moment worden aangevraagd hebben iets te maken met betaling. Dat betekent niet, volgens de EPO-onderzoekers, dat ze zijn aangevraagd door een financieel bedrijf. De meeste aanvragen komen uit de logistieke hoek en de voedselindustrie. Daar wordt veel geëxperimenteerd met blockchain, omdat het een lange keten van papieren transacties kan vervangen.

De grootste individuele aanvrager is IBM, maar in de top-tien komen vier Chinese bedrijven voor. Alibaba, het internetbedrijf dat Amazon naar de kroon wil steken, staat met 88 aanvragen op de tweede plaats.

Top-5 bedrijven die blockchainpatenten aanvragen

IBM (VS) 111

Alibaba (China) 88

Coinplug (Zuid-Korea) 88

BOE Technology (China) 61

Mastercard (VS) 51

De analyses geven nog weinig inzicht in de toekenning van blockchainpatenten. Er zit vaak drie tot vier jaar tussen het moment van aanvraag en de honorering. Op dit moment zijn er 286 verleend.

Nutteloze technologie

De cijfers van het EPO staan in scherp contrast tot de algemene teneur over blockchain. Het jubileum van vorig najaar - de digitale technologie bestond toen tien jaar - werd bijna als begrafenis gevierd. De hype was voorbij, blockchain zou níet de wereld veranderen. Econoom Nouriel Rubini sprak in het FD van de 'minst nuttige technologie in de geschiedenis van de mensheid'. Dagblad de Volkskrant publiceerde een interactieve kaart van Nederland, die laat zien dat vrijwel alle blockchain-initiatieven zijn mislukt.

1,5 mln

APG bouwt een systeem om het overstappen tussen pensioenfondsen te vereenvoudigen. Het is gebaseerd op blockchain en kan de Nederlandse pensioenfondsen samen €1,5 mln per jaar besparen aan administratiekosten.

'De patentcijfers bewijzen dat blockchain gestaag doorgaat', zegt Johan Pouwelse, leider van het Blockchain Lab van de TU Delft. 'Het zal betrouwbare handel mogelijk maken. Daarom is een bedrijf als Alibaba zo actief. Als je hier niet bij bent, wordt je ingehaald.'

Het lab van Pouwelse heeft ook opdracht van Binnenlandse Zaken om een 'digitale identiteit' voor de smartphone te ontwikkelen, samen met paspoortproducent Idemia.

'Het regelen van je identiteit wordt de eerste belangrijke voorwaarde om het internet weer betrouwbaar te maken', zegt Pouwelse. 'Blockchain wordt de volgende pijler onder de digitale economie.'

Ook pensioenuitvoerder ABP heeft er hoge verwachtingen van. Eind dit jaar is een belangrijke toepassing klaar, zegt Joep Beukers, directeur innovatie bij ABP. Dan kan de overstap van het ene fonds naar het andere worden afgehandeld via blockchain. Deelnemers in een fonds krijgen voorgerekend wat de overstap tussen verschillende fondsen betekent. Ze kiezen met één druk op de knop, en hun keuze wordt vastgelegd in de digitale code.

2220

Halverwege 2018 registreerde het Europees patentbureau EPO 2220 aanvragen wereldwijd voor een blockchainpatent. Begin 2017 stond de teller nog op 1250, het jaar daarvoor op 300.

'Geen losse brieven en offertes meer', zegt Beukers. 'Het systeem is transparant, en elke keuze ligt in één keer vast.'

Bij APG zijn er 60.000 overstappers per jaar; in de hele Nederlandse pensioensector schommelt het rond 150.000. Het systeem bespaart bijna €10 per deelnemer, aldus Beukers, ofwel €1,5 mln voor alle fondsen samen. Voorlopig wordt het systeem samen met pensioenuitvoerder PGGM ontwikkeld. Er lopen gesprekken met verschillende fondsen.

Volgen Delen

Link to post
Share on other sites
27 minutes ago, Caracappa said:

Er gaan nog zoveel usecases voor blockchain ontstaan de komende jaren. Vraag me soms wel af of bepaalde activiteiten niet gewoon met een normale database zouden kunnen omdat volledige transparantie niet altijd een noodzaak is, maar de echte onoverkomelijke usecases komen vanzelf.

Ja, idd, blockchain is niet altijd de oplossing. Laat staan de vraag of de bijbehorende tokens nodig of nuttig zijn...

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.